حسین محمدزاده
چکیده
چکیده
مطالعه کنش و نتایج ناخواسته کنشهای انسانی یکی از مفاهیم بنیادی در پژوهشهای علوم اجتماعی بوده است. اهمیت مطالعه نتایج ناخواسته کنش فقط ناشی از پیامد مثبت یا منفی نیت عاملان کنش نیست بلکه تولید نتایج و کنشهای متوالی دیگری است که فراسوی پیشبینی کنشگران میرود. بهکارگیری "مین"های ضدنفر در جنگ ناشی از کنش هدفمند میان ...
بیشتر
چکیده
مطالعه کنش و نتایج ناخواسته کنشهای انسانی یکی از مفاهیم بنیادی در پژوهشهای علوم اجتماعی بوده است. اهمیت مطالعه نتایج ناخواسته کنش فقط ناشی از پیامد مثبت یا منفی نیت عاملان کنش نیست بلکه تولید نتایج و کنشهای متوالی دیگری است که فراسوی پیشبینی کنشگران میرود. بهکارگیری "مین"های ضدنفر در جنگ ناشی از کنش هدفمند میان نیروهای متخاصم است که نتایج ناخواسته فردی و اجتماعی گسترده و غیرقابلپیشبینی به دنبال دارد. مشکلات ناشی از پیامدهای پنهان، ناخواسته و غالباً منفی این پدیده دامنگیر نهادهای مختلف اجتماعی شده و هزینههای سرسامآوری را بر دوش جامعه میگذارد. ازاینرو، هدف این تحقیق بررسی نتایج ناخواسته اجتماعی ناشی از مینهای زمینی ضدنفر در استان کردستان بهعنوان یکی از استانهای آلوده به مین کشور است.
مبانی نظری این تحقیق ریشه در مطالعات مرتن و گیدنز دارد. روش این تحقیق از نوع ترکیبی (کمی-کیفی) بوده و جامعه موردمطالعه مشتمل بر کلیه افراد غیرنظامی بوده است که در استان کردستان به نحوی از انحاء در معرض آسیب ناشی از مین قرارگرفتهاند. بخشی از دادهها از طریق اسناد و مدارک بنیاد جانبازان، هلالاحمر و سایر منابع و بخشی از طریق مصاحبه با آسیبدیدگان بهدستآمده است. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از مینهای ضدنفر و پیامدهای ناخواسته آن ضمن اینکه جان انسانهای زیادی را گرفته وعدهای را معلول ساخته است، عامل مهاجرت و طلاق و ناامنی بوده و به محیطزیست، کشاورزی و توریسم... آسیب جدی وارد ساخته است. تمام آسیبهای ناشی از این پدیده هنوز ناشناخته است و در ابعاد زمان، مکان و مشکلات در حال گسترش است. نتایج استفاده از مین امری مزمن بوده و راهحل جدی برای آن نیازمند خواست، همکاری گسترده و مداوم نهادهایمردمی، دولتی و بینالمللی برای پیشگیری از تولید، ذخیره و بهکارگیری آنهاست.